VAKANTIES IN DE ELZAS - VOGEZEN
MUNSTER en LES BALLONS D'ALSACE

 

Munster is een voormalig kuuroord en vormt zowat de poort tot Les Ballons d'Alsace. Dit laatste is een groot bergmassief waarvan de Grand Ballon een hoogte heeft van 1424 meter. Om dit gebied te verkennen stellen we voor een autorit te maken. Eén volle dag is minstens noodzakelijk wil je de hoogtepunten gezien hebben.Het centrum van Munster.

START: Munster
Dit stadje heeft een mooi centrum met een park. Daarin was vroeger een kuuroord gevestigd. Bij de start van je rondrit zou het ideaal zijn even halt te houden aan de toeristische dienst. Daar is immers het Maison du Parc des Ballons des Vosges gevestigd. Je verneemt er alles over dit bergmassief, zijn bewoners, de activiteiten en het natuurbeheer. Veel andere bezienswaardigheden zijn er niet. Je moet het volledig doorkruisen om buiten de stad de D5 te nemen naar Hohrodberg.

Op deze steile klim krijg je prachtige panorama's over de vallei van Munster. Boven, aan een kruispunt ligt rechts het Duits militair kerkhof. Vervolg dan je weg naar links, richting Orbey. Even wat verderop zal je rechts een parking zien aan het herdenkingsmuseum van Le Linge. Op deze plaats hebben de Fransen in 1915 de Duitsers weten te verdrijven. Een klein museum en de gerestaureerde en gereconstrueerde loopgraven schetsen je een duidelijk beeld. Meer info via deze portaalsite.

Volg de pijlen naar Orbey. In dit dorpje neem je voor 3 km de D48 naar Kaysersberg. Aan het rond punt met de N415 volg je de richting 'Col du Bonhomme'. Boven op deze top starten we met de Route des Crêtes, de ideale weg voor een verkenning van Les Ballons d'Alsace. Deze bergpas ligt bijna 1000 meter hoog. Volg de pijl naar de Col de la Schlucht (D148). Opgepast, in de winter kunnen er bepaalde gedeelten afgesloten zijn.
 

Langs de Route des Crêtes.Eén van de mooiste trajecten is het gedeelte tussen de  Col du Bonhomme (949 m) en de Col de la Schlucht (1135 m). Geen hoge toppen en steile hellingen maar wel een prachtige natuur. De rust en kalmte komt abrupt tot een einde op de Col de la Schlucht, een drukke bergpas met skifaciliteiten.

We rijden op deze bergpas rechtdoor (D430) en hebben na een paar kilometer al de gelegenheid om één van de hoogste bergtoppen te beklimmen. De Hohneck is 1362 meter hoog en bied je een prachtig panorama. Maar het is een steile klim van ca. 2 km vooraleer je de top bereikt. Daarom verkiezen we de Grand Ballon.

Deze ligt zowat 25 km verder op deze route, is 1424 meter hoog en heeft op de top een radarstation. De klim tot de top is gemakkelijker en minder steil. Boven krijg je een prachtig panorama.

Je vervolgt nu je route tot Cernay om dan via de N83 terug noorderlijker te rijden. Heb je nog veel tijd over dan kan je nog halt houden op zo'n 12 km voor Cernay, voor een klim (ca. 3 km) naar het oorlogsmonument Vieil-Armand . Ook vanop deze top (956 m) heb je een prachtig uitzicht. Bovendien krijg je verschillende monumenten te zien, een begraafplaats en een klein museum. Dit alles ter ere van de Franse gesneuvelde soldaten uit de regio tijdens Wereldoorlog I. Meer info via deze portaalsite.

Meer informatie over Les Ballons d'Alsace op hun website: www.parc-ballons-vosges.fr

Foto's: AT-Europe bvba
Tekst: GVDV -
© AT-Europe bvba