Champ de Roches
In het hart van de Vogezen

  Gelegen in het hart van de Vogezen vindt u deze geologische plek, die waarachtig uniek is en waarop een mysterie rust.

Een bezienswaardigheid die u ontdekken moet!

Enkele kilometers verwijderd van Granges-sur-Vologne, in het canton van Corcieux, zou het kleine dorpje Barbey-Séroux zijn anonimiteit geheel bewaard hebben, ware het niet dat dit dorpje het voorrecht heeft een buitengewoon natuurlijke bezienswaardigheid rijk te zijn.

De bosweg, die vanuit het dorpje begint en het bos van de Vologne doorsnijdt, leidt u naar de Champ de Roches.

Deze Champ de Roches is een gigantische stroom van stenen met een lengte van wel 500 meter en een diepte van 7 tot 8 meter. Deze stenen wal doorsnijdt het bos in een rechte lijn en vormt een meer, maar dan van graniet. Het maakt een enorme indruk op de bezoeker die haar voor de eerste keer aandachtig bekijkt. Elke vegetatie ontbreekt hier. Het "meer" is opgebouwd uit afgeronde blokken graniet, die lukraak opgestapeld zijn, waarbij de een omklemd wordt door de anderen. Alle blokken zijn van vergelijkbare afmeting.

Dit oord is net zo als de camping uniek in Frankrijk. Zelfs uniek in Europa.

Over zijn oorsprong is men niet eenduidig, maar de stelling, die voor de meeste specialisten aanvaardbaar is, is die van vorming gedurende de ijstijd en waarschijnlijk daterend van het quartaire tijdperk. De blokken zullen door dit ijstijdse fenomeen opgestuwd geweest zijn, maar ook de inwerking van weer en wind zullen aan elk blok zijn ronde vorm gegeven hebben.

Zijn het niet de wetenschappelijke vragen, dan is het de aanblik van dit bekoorlijke oord, waardoor men dit fenomeen niet meer vergeet. Een bijna onwerkelijke plaats midden in het bos van de Vogezen, dat het geheim van zijn vorming goed bewaard. Een ongelooflijke speling van de natuur en dus een echte bezienswaardigheid.

 

Een plek om eerbied voor te hebben.